Hoe blijft een tattoo in de huid zitten

Weet jij dat één op de drie mensen een tatoeage heeft. En dat percentage wordt natuurlijk alleen maar hoger, als je ziet dat de toekomstige generaties bijna allemaal een tattoo nemen.
Nu is het misschien wel leuk om uit te leggen hoe de tatoeage inkt in de huid blijft zitten. Bijvoorbeeld In welke laag wordt een tatoeage geïnjecteerd, en waarom probeert onze huid de inkt niet kwijt te raken, of af te voeren. Want technisch gezien is het natuurlijk geen lichaamseigen stof.

En wat bedoelen we met tatoeages zijn permanent? Omdat sommige situaties ervoor zorgen dat ze vervagen in de tijd. We hebben dus wat vragen om te beantwoorden… Als we dus gaan praten over hoe tatoeages werken, moeten we de basis van de huid leren kennen. 

De huid bestaat uit verschillende huidlagen. Het heeft drie hoofdlagen:

  • de epidermis
  • de dermis
  • de subcutis. 

Deze drie lagen zijn weer onderverdeeld, in meerdere lagen en bevatten hele verschillende weefsel lagen. Met andere woorden, de epidermis is een heel andere weefsel laag dan de dermis en subcutis.

Bekijk onze cursussen tattoo verwijderen

Als we starten bij de epidermis, de bovenste huidlaag van de huid. De epidermis,  oftewel de opperhuid is de dunste laag van de huid. Als je een anatomische huid ziet, dan kun je ook zien dat het net zo dun is als bijvoorbeeld een krantenpapier. Het is misschien wel heel dun, maar in die dunne laag zitten toch nog 50 cellen opeen gestapeld. De epidermis is gemaakt van epitheelcellen en beschermen de huid tegen wrijving. Als je met het blote oog zou kijken naar de epidermis, is deze maar 1.1 mm dik.

De onderste cellen van de epidermis kopiëren de vorige cellen en langzaamaan worden deze onderste naar boven geduwd en dat blijft continu gebeuren. Dus de cellen die bovenaan zitten worden continu gekopieerd door de onderste cellen. Uiteindelijk worden de bovenste cellen steeds platter en gaan dood. Als deze cellen doodgaan dan vervellen we. Die dode cellen zijn belangrijk want die beschermen onze huid, van wrijving en dat proces van celdeling en vervellen blijft iedere dag doorgaan. Je kunt iedere dag tot wel een miljoen cellen vervellen. Je kunt denken dat het heel smerig is, maar als je kijkt ten opzichte van anatomie is dat gewoon spectaculair. Ten opzichte van tatoeages zou dit niet de juiste laag zijn om te tatoeëren, omdat de celdeling te hoog is. Het duurt ongeveer 4 weken / 28 dagen voordat de celdeling heeft plaatsgevonden en dat alle inkt die in die bovenste huidlaag zit eraf valt doordat je gaat vervellen.

De volgende huidlaag is heel belangrijk voor de tatoeage. zoals ik eerder vertelde heet dit de dermis. Dit wordt ook wel de lederhuid genoemd en geeft de stevigheid aan de huid. De dermis is gemaakt van bindweefsel. Deze laag zorgt ervoor dat de tattoo vele vele jaren in de huid blijft zitten, of zoals wij vaak zeggen permanent blijft zitten.


Waarom kan de inkt zo lang in de huid blijven zitten?

In de dermis zie je verschillende cellen maar lang niet zoveel als in de epidermis, er zitten zoveel andere structuren in de dermis zoals de fibroblasten. De fibroblasten maken collageen aan en zijn een van de belangrijkste proteïne in het menselijk lichaam. Fibroblasten gaan allemaal verschillende richtingen op in datzelfde weefsel. Doordat het aangemaakte collageen heel veerkrachtig is, geeft dat de elasticiteit aan de huid en kun je de huid dus alle kanten op bewegen. Nu zit er in de dermis niet alleen fibroblasten, maar ook talgklieren, bloedvaatjes, zenuwuiteinden en haarfollikels.

Bekijk onze cursussen tattoo verwijderen

Hoe helpt ons de anatomie, dat tatoeages in de huid blijven zitten?

Nou, inkt wordt geïnjecteerd In de dermis laag. Heel veel van die inkt zal in die collagene laag blijven zitten en sommige van de inktdeeltjes zal door die fibrocyten naar boven worden geduwd. Maar dat is niet het enige wat er aan de hand is. De tattoo naald gaat ongeveer 50 tot 3000 keer per minuut in de huid, dat veroorzaakt trauma. Daarbij worden er lichaamsvreemde stoffen in de huid geïnjecteerd. Normaal gesproken wanneer er trauma aan de huid plaatsvindt, of wanneer er een lichaamsvreemde stof in ons lichaam terecht komt, heeft ons lichaam daar wel iets over te zeggen en reageert daarop!!

Het belangrijkste is dat de huid reageert door witte bloedcellen naar het trauma in de huid te transporteren, en dat gebeurt bij een tatoeage proces ook. Witte bloedcellen gaan naar het gedeelte waar de tatoeage inkt wordt ingebracht. Deze witte bloedcellen worden ook wel macrofagen genoemd. macrofagen noem ik ook de alleseters van het lichaam. Ze eten virussen, bacteriën en dood weefsel. In dit geval proberen ze de inkt op te eten.

Dit proces wordt ook wel fagocytose genoemd, Waarbij de cel een andere cel omsluit zodat die veilig is opgeslagen. Normaal gesproken wanneer een macrofaag zo’n cel in sluit wordt het afgebroken en verteerd maar inkt bevat stoffen zoals; plastic, ijzeroxide, koolstof en anderen niet lichaamseigen stoffen. Hiervoor zijn de macrofagen, het immuunsysteem niet gemaakt.

wat is dan de oplossing voor je lichaam of je macrofagen?

Als we het niet kunnen verteren of afvoeren, dan sluit het maar in en houden we het vast!! Dus de macrofaag kapselt het in, zodat de inkt niet naar andere delen van het lichaam kan vloeien of migreren. Eigenlijk heel gek om er over na te denken, dat onze witte bloedcellen gewoon inkt van de collageen laag opeten en daar dus gewoon blijven zitten. Witte bloedcellen blijven natuurlijk niet een heel leven lang, leven in de huid. Hoe kan het dan, dat de tattoo zichtbaar blijft? Wat ze hebben gevonden, is dat wanneer de macrofagen dood gaan ze de inkt weer loslaten, en raad eens wat er dan gebeurd….Een nieuwe macrofaag sluit weer de inkt in, en kapselt zichzelf weer in op deze plaats waar deze de inkt in heeft geslikt. Het proces herhaalt zich keer op keer en zo blijft dus de tatoeage op die plaats zichtbaar.

Het vervagen van de tattoo

Je ziet wel dat hij naar mate van jaren gaat vervagen en er zijn dus een aantal theorieën over waardoor de tattoo gaat vervagen, en dat is wanneer een nieuwe macrofaag de inkt weer in sluit, de nieuwe macrofaag niet alle inkt in zal sluiten van de oude macrofaag wanneer deze de inkt loslaat. De kleinste deeltjes van de inkt worden afgevoerd door de lymfevaten.

Tijdens het nemen van biopsies van het lymfestelsel zijn er inktresten teruggevonden, dus dat is waarschijnlijk de reden waarom een tattoo voor een deel vervaagt.

Tattoo gevaarlijk?

Misschien denk je, is het dan niet gevaarlijk om een tatoeage en lichaamsvreemde stoffen te laten zetten, omdat dat zo vaak terugkomt in dit stukje. Het antwoord daarop is NEE. We gebruiken natuurlijk ook protheses, zoals bijvoorbeeld een heup of knieprothese en dit zijn ook lichaamsvreemde stoffen voor het lichaam. Je kan natuurlijk wel een reactie krijgen op de inkt maar dat gebeurt niet zo heel vaak en vooral niet tegenwoordig met de plantaardige kleurstoffen. Wat wel belangrijk is dat wanneer je een tattoo laat zetten, je deze laat zetten door een professionele tatoeëerder met een vergunning. Deze zorgt ervoor dat je kans op ontstekingen heel erg minimaal zijn en een professional gebruikt geen soorten kankerverwekkende kleur stoffen. Wat ook belangrijk is voor het zetten van een tattoo is de nazorg, zoals bijvoorbeeld het gebruik van alhydran. Dit zorgt ervoor dat de kans op littekenweefsel veel kleiner wordt.

Wil je graag leren om een tattoo lichter te maken voor een cover up tattoo of laten verwijderen door middel van een laser? Bij Huidspecialist opleidingen geven wij lessen tattoo verwijdering met laser. Voor meer informatie kun je terecht op onze website: 2 daagse cursus tattoos verwijderen met de picolaser – Huidspecialist Opleidingen